Subota, 15 Juna, 2024

Hispano Suiza otkriva ime svog novog automobila: Sagrera

Legenda Hispano Suize ne prestaje dok kompanija nastavlja svoju evoluciju kao proizvođač potpuno električnih hiperautomobila. Osnovan je 1904. godine i planira da sljedeće godine proslavi svoju 120.godišnjicu Hispano Suiza je otkrio ime svog novog vozila: Sagrera. Ime koje je, poput Carmen ili Boulogne, duboko ukorijenjeno u historiju Hispano Suiza. Godine 1911., podstaknut komercijalnim uspjehom svojih vozila, Hispano Suiza se preselio u ‘La Sagrera’ kvart u Barceloni, područje poznato po svojoj industrijskoj aktivnosti, gdje je osnovao prvu veliku tvornicu kompanije. Nalazio se na Ribas putu, gdje je zauzeo površinu od 50.000 m 2  i prošao je dva proširenja kako bi zadovoljio rastuće potrebe tržišta. Fabrika Hispano Suiza zapošljavala je 1.800 ljudi.

Za Miguela Suquéa Mateua, predsjednika Hispano Suiza, „ La Sagrera je odigrala važnu ulogu u historiji Hispano Suiza, značajno doprinoseći našem rastu kao kompanije. Sada, kada se poklapa sa našom 120.godišnjicom, došlo je vrijeme da odamo počast La Sagreri i to ćemo učiniti tako što ćemo s ponosom nositi ime ove četvrti Barselone širom svijeta, zahvaljujući našem novom hiperautomobilu. ”

Sagrera, zadovoljstvo pripadanja nečemu jedinstvenom
Na tehničkom nivou, Sagrera će uključiti novu bateriju od 103 kW koja je već testirana na Carmen Boulogne i predstavljaće važnu evoluciju u smislu aerodinamike.

O ovoj novoj verziji, Sergio Martínez Campos, izvršni direktor Hispano Suiza ističe da je „to rezultat stalne evolucije Carmen i Carmen Boulogne. Takođe postavlja temelje za dizajnersku liniju koju će brend pratiti u narednim godinama. Ne mogu još otkriti previše detalja, ali Sagrera je tu da nastavi ispunjavati želje naših klijenata: tražili su nam ovakav automobil, i da nastavimo biti jedinstveni”.

Ukratko, Sagrera je stvorena da održi legendu živom, podižući performanse, sportski duh i strast prema luksuzu na potpuno novi nivo.

O Hispano Suizi:
Hispano Suiza je historijski španski automobilski brend koji je trenutno u vlasništvu četvrte generacije porodice Suqué Mateu. Hispano Suiza Fábrica de Automóviles SA osnovao je u Barseloni 1904. godine Damián Mateu, uz pomoć tehničkog direktora i inženjera Marca Birkigta, također partnera u kompaniji. Između 1904. i 1946. Hispano Suiza je proizvela više od 12.000 luksuznih automobila visokih performansi i 50.000 motora za avione. U 2019. brend je predstavio Hispano Suiza Carmen, svoj potpuno električni “Hypercar”, a godinu dana kasnije, povećao je prednost sa Hispano Suiza Carmen Boulogne. Ukupno postoje 24 ekskluzivne i ograničene jedinice. Prva Carmen Boulogne u Sjedinjenim Državama isporučena je 2022. 120 godina kasnije, a nakon uspješnog Hispano Suiza, praunuk osnivača Miguel Suqué Mateu nastavlja da čuva brend, dajući zamah i dinamiku sa jasnom vizijom za budućnost kompanije.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno