Subota, 15 Juna, 2024

Potpuno nova Škoda Superb (video)

  • Rafinirani vodeći model ICE: istaknut novi izgled, naprednija aerodinamika
  • Više prostora i udobnosti: prostraniji, čist dizajn interijera koji sadrži održive materijale, intuitivna Škoda Smart Dials i infotainment s chatbotom ChatGPT baziranim na umjetnoj inteligenciji
  • Veći portfelj pogonskih agregata: premijera blage hibridne tehnologije i nova generacija plug-in hibridnog pogona sa do 75 milja (120 kilometara) potpuno električnog dometa za karavan, s verzijom Hatch koja će uslijediti kasnije
  • Još sigurnije: inovativni sistemi pomoći, nove generacije LED Matrix prednjih svjetala i Dynamic Chassis Control (DCC Plus)

Škodin vodeći model ICE ulazi u novu generaciju: potpuno novi Superb ima povećane dimenzije, pametan, evoluirao novi izgled i širok spektar novih tehnologija. Sa izborom od šest modernih varijanti pogonskog sklopa i poboljšanom aerodinamikom, efikasniji je nego ikad. Ponuda pogonskih agregata sa snagom od 150 KS (110 kW) do 265 KS (195 kW) uključuje plug-in hibrid sa potpuno električnim dometom do 75 milja (120 kilometara) i 1.5 TSI sa blagim -hibridna tehnologija, prva za Superb. Sa novom generacijom, elegantni Hatch će u dogledno vrijeme ponuditi i oba tipa hibridne tehnologije, baš kao i praktični Estate. Nova, čista i prostrana unutrašnjost još više koristi održive materijale i dolazi s posebno intuitivnim konceptom upravljanja koji uključuje Škoda Smart Dials i ChatGPT.

Dizajn eksterijera sa LED Matrix prednjim svjetlima, novim modernim čvrstim elementima dizajna i poboljšanom aerodinamikom
Novi Superb dolazi s prepoznatljivom, osmougaonom rešetkom hladnjaka i oštro nacrtanim LED Matrix snopom farova koji daju još više svjetla od svojih prethodnika i uključuju novi element dizajna Crystallinium. LED Matrix farovi su prvi put dostupni na Superbu.

Nova unutrašnjost: 13-inčni displej, čista centralna konzola i više prtljažnog prostora Unutrašnjost Superba ima samostojeći infotainment displej veličine 13 inča i čistu centralnu konzolu, pošto se ručica menjača pomerila na stub upravljača. Head-up displej je prvi put dostupan kao opcija.

Šira paleta pogonskih agregata nego ikada prije, dodatno poboljšana udobnost i sigurnost Šest modernih, efikasnih pogonskih agregata također uključuje plug-in hibrid nove generacije koji se trenutno nalazi samo u Superb Estate iV. Ovo će postati dostupno i za Hatch kasnije. 1.5 TSI motor je u kombinaciji sa električnim motorom i pruža sistemsku snagu od 204 KS (150 kW), nudeći električni domet do 75 milja (120 kilometara) po WLTP ciklusu. Štaviše, 1.5 TSI je takođe dostupan sa blago-hibridnom tehnologijom – prvi put za Superb. Osim toga, u ponudi su još dva benzinska motora, kao i dva dizel motora. Njihove vrhunske varijante (265 KS / 195 kW i 193 KS / 142 kW) dolaze sa pogonom na sve točkove kao standard. Nova dinamička kontrola šasije (DCC Plus), dostupna na Superbu po prvi put, spaja udobnost i dinamiku vožnje.

Dimenzije potpuno nove Škoda Superb Hatch i Superb karavan

Superb HatchSuperb Estate
Dužina [mm]4.912 (+43)4.902 (+40)
širina [mm]1.849 (–15)1.849 (–15)
visina [mm]1.481 (+12)1.482 (+5)
Međuosovinsko rastojanje [mm]2.841 (=)2.841 (=)
Prostor za glavu na prednjim sjedištima [mm]1049 (+11)1049 (+7)
Prostor za glavu na zadnjim sjedištima [mm]986 (+6)1008 (+8)
Kapacitet prtljaga [litara]645 (+20)690 (+30)

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno