Petak, 14 Juna, 2024

Alpine u Le Mansu, sa ambasadorom Zinedinom Zidanom

  • Vraćajući se u prvu kategoriju, Alpine A424 Hypercars će debitovati na Circuit de la Sarthe ove nedjelje na testnom danu.
  • U okviru ove kultne trke, Alpine će takođe otkriti svoj A290 hot hatch svetu 13. juna u 12:30. Alpine će također biti u središtu pozornice s demonstracijom svog Alpenglow Hy4 na vodik i dugo očekivanim učešćem njegovog ambasadora Zinédinea Zidanea, koji će dati početak trke.
  • Oživljavanje brenda koji je osnovao Jean Rédélé počelo je 2013. godine, sa A450, A460, A460B, A470 i A480 koji su se takmičili u 24 sata Le Mansa. LMP2 uspjesi u 2016., 2018. i 2019. godini, zajedno sa bogatim stečenim iskustvom, bili su obilježja ovog perioda koji je doveo do povratka Alpinea na najviši nivo discipline.Prije nego što je preuzeo krunski dragulj kalendara na Circuit de la Sarthe, Alpine Endurance Team je pregledao svoj A424 Hypercar u svoje prve tri utrke FIA ​​Svjetskog prvenstva u izdržljivosti u Losailu, Imoli i Spa-Francorchampsu. Od sredine maja, tim se testirao na stazi Paul Ricard, gdje je Ferdinand Habsburg mogao da se vrati za volan nakon oporavka. Les Bleus je zatim izvršio kompletan servis za svoja dva Hyperautomobila, a kako bi se pripremio za bilo kakav slučaj u trci koja predstavlja neuporedive izazove i za vozače i za mašine.Nakon povorke u subotu popodne u centru grada Le Mansa, Alpine A424 će u nedjelju krenuti na stazu Circuit de la Sarthe po prvi put u dva trosatna test dana. Iako su Nicolas Lapierre, Matthieu Vaxiviere, Charles Milesi, Ferdinand Habsburg i Paul-Loup Chatin svi dobro upućeni u suptilnosti staze, ovi početni testovi će im pomoći da se snađu na ovoj stazi dugoj 13.626 km, poznatoj po svojoj Mulsanne Straight.Vozači će se naizmjence fino podešavati, usavršavati zaustavljanja u boksu i proučavati ponašanje različitih smjesa za gume koje isporučuje Michelin. Tim će također imati imperativ: dozvoliti Micku Schumacheru da nastavi proces koji je nametnut svakom početniku Le Mansa zahvaljujući stručnosti tima i njegovih saigrača, od kojih su trojica već imala pobjede u kategorijama u Le Mansu.
Zinédine Zidane

Nakon završnog noćnog treninga i čuvene parade vozača u centru grada u petak, Alpine Endurance Team će se u subotu ujutro vratiti na stazu na 15-minutno zagrijavanje. Nekoliko sati kasnije, početak 24 sata Le Mansa će dati ambasador alpskih programa Zinédine Zidane pred impresivnim poljem od 62 automobila, uključujući 23 koja se takmiče u kategoriji Hypercar. Za Alpine, cilj će biti jednostavan: nastaviti učiti na najdužoj, najizazovnijoj i nesumnjivo najspektakularnijoj utrci u godini, gdje će prvi izazov biti završiti.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno