Srijeda, 24 Jula, 2024

Saudijska Arabija domaćin WRC od 2025

Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) imat će kolo u Saudijskoj Arabiji s 10-godišnjim ugovorom o domaćinu. Zemlja će ući u prvenstvo od sljedeće godine. To znači da će se WRC vratiti na Bliski istok po prvi put od posljednje trke u Jordanu 2011. Prema službenoj najavi, “sporazum naglašava posvećenost WRC-a da navijačima širom svijeta pruži uzbudljivo iskustvo”.

Organizatori iz Saudijske Arabije su već  domaćin relija Dakar. Osim toga, organiziraju se i brojni drugi sportski događaji, uključujući Formulu 1 – na uličnoj stazi u Džedi. Predsjedavajući lokalne automobilske i motociklističke federacije, princ Khalid bin Sultan al-Abdullah Al-Faisal, komentirao je da je njegova zemlja uzbuđena što će dočekati WRC. „Uključivanje još jedne motosportske discipline potvrđuje našu transformaciju u centar moto sporta u regionu. Od 2025. godine bit ćemo domaćini kola Formule 1, Formule E, Extreme E, Dakar relija, a sada i WRC-a. Ovo je izuzetno dostignuće“, istakao je on.

Predsjednik FIA-e Mohammed bin Sulayem, i sam je bivši rally vozač prokomentarisao je da je ovo “veliki trenutak za moto sport na Bliskom istoku”.

“Svjetskog prvenstva u reliju nije bilo u regionu više od jedne decenije. Znam iz ličnog iskustva sa jedinstvenim izazovima s kojima će se posade suočiti naredne godine”, dodao je Bin Sulayem.

Saudijska Arabija plaća 55 miliona dolara godišnje za domaćinstvo Formule 1. Kao i honorar za Katar. Samo Azerbejdžan daje više novca – 57 miliona dolara Bahrein takođe plaća više od 50 miliona godišnje za organizaciju F1 trke. Mitinzi nemaju takve naknade, ali je njihova organizacija komplikovana.

 

 

 

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno