Srijeda, 24 Jula, 2024

Delegacija BIHAMK-a aktivno je učestvovala na proslavi 120 -te godišnjice FIA

Prestižna Konferencija Svjetske automobilističke federacije (FIA) kojom je obilježeno 120. godina od osnivanja FIA-e, održana je od 10. do 13. juna u Samarkandu u Uzbekistanu. Vijest u cijelosti prenosimao sa stranica www.bihamk.ba uz komentar da u tekstu nije naveden ni broj ni ko su članovi delegacije koji su isped BiH prisustvovali događaju.

Delegacija BIHAMK-a aktivno je učestvovala u radu ovog značajnog međunarodnog događaja koji je okupio rekordan broj od oko 500 učesnika: predstavnika organizatora i delegata iz auto-touring klubova i saveza iz čak 147 zemalja iz cijelog svijeta. Četverodnevni skup koji je održan u Konferencijskom centru Puta svile poslužio je kao platforma za razmjenu inovativnih praksi, znanja i ideja na područjima mobilnosti i autosporta, a predstavnici BIHAMK-a iskoristili su svoje prisustvo za konstruktivne sastanke sa FIA zvaničnicima najvišeg nivoa, te unaprijeđenju bilateralnih veza sa nizom klubova i udruženja iz međunarodne FIA mreže. Tako je 11. juna 2024. potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, BIHAMK postao član Istočnog saveza za siguran i održiv transport (EASST), a sa predstavnicima australijskog AAA obavljeni su razgovori vezani za realizaciju zajedničkog projekta “U trenutku možeš izgubiti sve” kojim ćemo, na inovativan način, pokušati uticati na smanjenje upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje.

U četvrtak, 13. juna pod predsjedanjem Mohammeda Ben Sulayema, održana je i Vanredna FIA Skupština na kojoj su usvojeni finansijski izvještaji i predložene izmjene FIA Statuta.
Domaćin FIA Konferencije, Uzbekistanski klub NAFKU je, uz potporu Vlade Uzbekistana, Ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta i regionalnih vlasti, svoju ulogu domaćina 120. obljetnice FIA obavio na najbolji mogući način, pruživši učesnicima toplu dobrodošlicu u izvanrednom ambijentu Samarkanda.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno