Srijeda, 24 Jula, 2024

Početak proizvodnje novog BMW-a BMW M5 i BMW-a serije 1

Prije nekoliko dana, BMW M GmbH je podigao veo – i prve zvanične slike novog BMW-a M5. Danas je nova limuzina visokih performansi proslavila svoj zvanični početak proizvodnje u fabrici BMW Grupe u Dingolfingu. Sedma generacija BMW-a M5 po prvi put silazi sa montažne trake sa elektrificiranim pogonom: M HYBRID sistem specifičan za model kombinuje V8 motor sa električnim motorom i proizvodi sistemsku snagu od 727 KS. Sprint od 0 do 100 postiže se za samo 3,5 sekunde. Visokonaponska baterija vozila, sa sadržajem korisne energije od 18,6 kWh, omogućava električni domet od 67 do 69 kilometara prema WLTP-u, što je jedinstveno u konkurentskom okruženju.

Proizvodnja novog BMW-a serije 1 u fabrici BMW Grupe u Lajpcigu_

BMW 120 u Alpine White je prvi BMW serije 1 četvrte generacije modela koji je zamijenio prethodni model u fabrici BMW Grupe u Leipzigu i sišao s proizvodne linije za kupca na njemačkom tržištu.  Premijum kompaktni model BMW Grupe proizvodi se isključivo u fabrici Saxon. Može se proizvesti do 500 jedinica dnevno. Zajedno sa BMW-om serije 2 Gran Coupé, BMW-om serije 2 Active Tourer i MINI Countryman-om, pogon BMW Grupe u Lajpcigu proizvodi do 1.300 vozila dnevno. Novi BMW serije 1 biće lansiran u oktobru 2024.

Premijera novog BMW-a serije 1 označava početak još jednog poglavlja u skoro 20-godišnjoj priči o uspehu brenda u segmentu kompaktnih vozila. Fabrika u Lajpcigu počela je da proizvodi BMW serije 1 sa troja vrata 2007. Od tada je u Lajpcigu proizvedeno više od 1,3 miliona modela BMW-a serije 1 u različitim varijantama modela. Gotovo 443.000 vozila treće generacije BMW serije 1 isporučeno je do kraja juna 2024. „Novi BMW serije 1 će nastaviti da daje odlučujući doprinos konstantno visokoj iskorišćenosti kapaciteta u našoj fabrici“, uverena je menadžerka fabrike Petra Peterhänsel.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno